Dan Pascariu va fi revocat din poziția de președinte CA al Tarom, iar mandatul de CEO a belgianului Christian Heinzmann va reveni la durata de patru ani, a declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate situației.
„Decizia privind revocarea va fi luată într-o AGA programată marți”, au afirmat sursele.
Tot marți, Nicolae Demetriade a anunțat că a demisiont din funcțiile de administrator și director executiv al Tarom.
„Dacă dumneavoastră aveți informații că și domnul Pascariu și-a transmis demisia, atunci sigur că voi lua act și de demisia domnului Pascariu”, a afirmat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, răspunzând unor întrebări ale presei privind înlocuirile celor doi din Consiliul de Administrație al Tarom.
Întrebat care sunt nemulțumirile ministerului privind activitatea celor doi, Mănescu a răspuns că pe ea o interesează cel mai mult ca Tarom să rămână un brand pentru România.
Compania Națională de Transport Aerian trebuie să fie, așa cum a fost în trecut foarte importantă, foarte bine conectată la nivel internațional, a susținut Mănescu.
„Dacă până în momentul acesta acest lucru nu s-a întâmplat din motivele pe care dumneavoastră le cunoașteți foarte bine – conflictul între CA și domnul Heinzmann – eu sper ca o schimbare să fie benefică Tarom. Eu nu vreau schimbări care să favorizeze persoane, eu vreau schimbări care să favorizeze compania”, a spus Mănescu.
Ministrul a adăugat că Tarom trebuie să dezvolte cursele interne și regionale.
Solicitată de jurnaliști să precizeze care sunt motivele acestei răsturnări de situație la Tarom și dacă au existat constrângeri din partea creditorilor internaționali ai României pe această temă, ministrul a evitat să dea un răspuns concret.
„N-aș spune că este o constrângere din partea creditorilor internaționali, eu pot să vă spun că, din câte știu, o ședință a AGA va avea loc. A avut loc acum ceva timp, a analizat situația, iar la următoarea ședință a acționarilor eu știu că trebuie să se ia o hotărâre în sensul reformării, restructurării, unor schimbări la Tarom”, a spus Mănescu.
Ea a afirmat că dacă respectiva AGA va decide ca Heinzmann să își continue mandatul, atunci acest lucru se va întâmpla, în condițiile în care CEO are un contract de management și de mandat, precum și un plan de management pe care trebuie să îl implementeze.
„Pentru ca domnul Heinzmann să poată implementa acest plan de management, trebuie să aibă suportul CA. Nu se poate ca managerul să tragă într-o direcție și Consiliul de Administrație în altă direcție. Este împotriva firii și cineva trebuie să facă un compromis”, a mai spus ministrul Transporturilor.
La finele lunii septembrie, Mănescu a declarat că mandatul CEO-ului Tarom, Christian Heinzmann, se va încheia pe 19 noiembrie. Belgianul anunțase anterior că își dorește să-și continue activitatea în cadrul companiei aeriene și după această dată.
În iunie Heinzmann declara agenției MEDIAFAX că a semnat un document la solicitarea președintelui Consiliului de Administrație, Dan Pascariu, care prevede printre altele că durata mandatului său a fost redusă de la patru ani la un an, menționând că până în luna noiembrie își va păstra funcția de CEO și responsabilitățile aferente.
În replică, șeful CA, Dan Pascariu, afirma la vremea respectivă că există mai multe nemulțumiri la adresa activității lui Heinzmann, iar reducerea duratei mandatului a fost o concluzie la care s-a ajuns de comun acord.
CA-ul Tarom a hotărât la 22 iunie să urgenteze aplicarea măsurilor din planul de management prin numirea lui Nicolae Demetriade în funcția de administrator-director executiv.